Kde sú povinné zimné pneumatiky?

03.11.2012 11:18

Chystáte sa v zime autom do zahraničia? Poradíme vám, aké predpisy by ste mali v tomto období dodržiavať v jednotlivých krajinách. Pozreli sme sa najmä na susedné štáty a na krajiny, do ktorých sa chodí lyžovať.

Pozor na predpisy: Ak sa chcete vyhnúť nepríjemnostiam, radšej si preštudujte zákonné litery. Autor: Plus JEDEN DEŇ

 

Švajčiarsko

Trochu prekvapujúco nie sú v tejto alpskej krajine zimné pneumatiky povinné. Ak však spôsobíte dopravnú nehodu na letných gumách, spočítajú vám to. Pozor! Aj zimnú pneumatiku s hĺbkou dezénu menšou ako 4 mm tu považujú za letnú. V niektorých horských oblastiach sú povinné snehové reťaze. Reflexné vesty v krajine nevyžadujú.

Poľsko

Nie sú povinné ani zimné pneumatiky, ani reflexné vesty. Do povinnej výbavy tam síce patrí hasiaci prístroj, ale to sa týka len áut registrovaných v Poľsku.

Krajiny Beneluxu

Zimné pneumatiky sú povinné iba v Belgicku, a to už od 1. októbra do 30. apríla. Veľmi benevolentná je však hĺbka dezénu – len 1,6 mm. V Holandsku a v Luxembursku sú zimné pneumatiky len odporúčané. V Belgicku a v Luxembursku treba mať v aute vestu, v Holandsku stačí trojuholník.

Rakúsko

Zimná výbava je povinná od 1. novembra až do 15. apríla. Nezabudnite na to, keď budete na jar prezúvať. S letnými gumami na začiatku apríla do Rakúska nechoďte. Zimné pneumatiky musia mať dezén najmenej 4 mm a musia byť na všetkých nápravách. V niektorých horských oblastiach sú povinné aj snehové reťaze. S nimi je rýchlosť obmedzená na 40 km/h. V Rakúsku tiež musíte mať reflexné vesty pre všetkých ľudí v aute, nielen pre vodiča.

Nemecko

V zime je tu povinná nemrznúca zmes do ostrekovačov. Zimné pneumatiky sú povinné, ak si to vyžadujú poveternostné podmienky. Ak napríklad bude snežiť a vy budete pre letné pneumatiky zdržiavať premávku, hrozí vám pokuta. V extrémnych podmienkach sú povinné snehové reťaze, s ktorými je rýchlosť obmedzená na 50 km/h. Reflexné vesty však povinné nie sú.

Taliansko

Povinná je reflexná vesta, ale zimné pneumatiky iba na niektorých vyznačených úsekoch ciest. Týka sa to najmä hornatej severnej časti krajiny.

Slovinsko

Od 15. novembra do 15. marca sú na všetkých nápravách povinné zimné pneumatiky s hĺbkou dezénu najmenej 3 mm. Pri použití snehových reťazí je rýchlosť obmedzená na 50 km/h. V povinnej výbave musí byť aj reflexná vesta.

Francúzsko

Platí to isté čo v Taliansku. Povinná je reflexná vesta, zimné pneumatiky nie, okrem niektorých vyznačených horských úsekov.

Maďarsko

Zimné pneumatiky nie sú povinné, ale v aute musia byť v zime snehové reťaze. Túto povinnosť vyžadujú Maďari aj od cudzincov. Reflexnú vestu si musíte nasadiť na ceste v neobývanej oblasti v noci a za zhoršenej viditeľnosti.

Česko

Zimné pneumatiky by ste mali používať od 1. novembra do 31. marca. Platí však podobná podmienka ako u nás, že povinné sú iba vtedy, ak je na vozovke súvislá vrstva snehu alebo ľadu, alebo ak sa sneženie či námraza dajú očakávať. Povinná je v aute aj reflexná vesta.

Zdroj: Plus JEDEN DEŇ/bar